Jaro má z celého ročního cyklu největší energetický potenciál pro výraznou změnu v našem životě.

„Řekni mi co jíš a já Ti řeknu co s tím“. Nejdůležitější složkou zdravého stravování je funkční trávení. AGNI ~ trávicí oheň – působí v každé buňce, při každé metabolické přeměně, při transformaci myšlenky v pochopení. Jak v našem těle trávíme (hoří náš oheň), má zásadní vliv na následující oblasti: TRÁVENÍ, VSTŘEBÁVÁNÍ A PŘEMĚNA POTRAVY
ZRAKOVÉ VNÍMÁNÍ
TEPLOTA TĚLA
VÝŽIVA TKÁNÍ
IMUNITA
SÍLA K ŽIVOTU, VITALITA, DÉLKA ŽIVOTA
PROUD BUNĚČNÉ KOMUNIKACE
RADOST, (SEBE)DŮVĚRA, TRPĚLIVOST, STABILITA
JASNÉ/LOGICKÉ MYŠLENÍ
ZÁJEM A CIT
NADŠENÍ/BAREVNOST/LÁSKA K ŽIVOTU
Co AGNI ~ trávicí oheň hasí?
• půsty
• přejídání, stejně tak příliš málo jídla
• nepravidelnost jídel
• neustálé / průběžné pojídání, tláskání
• těžká, studená, mražená jídla
• nevhodné kombinace potravin
• zkažené jídlo
• nevhodné pokrmy pro danou sezónu
• emocionální zajídání (potlačované emoce)
• jezení večer
VÝŽIVA A DOPORUČENÍ PRO JARO
Preference na potraviny s hořkou, štiplavou a svíravou chutí a současně maximální omezení potravin sladké, kyselé a slané povahy. Vyřazení smažených a mastných jídel, stejně tak vyhýbání se mléčným výrobkům. Tuk a cukr je tou nejhorší kombinací potravy v daném období. Pokud musíš sladit, je nejvhodnější surový med. Neměli bychom se přejídat a konzumovat příliš olejnatá a studená jídla, stejně tak studené nápoje. To znamená vynechat/maximálně omezit ořechy a semena pro jejich olejnatou a těžkou energii. Příležitostně si mohou dát na sucho pražená slunečnicová a dýňová semena. Mléčné výrobky jsou těžké, olejnaté, lepkavé a chladivé, nicméně v malé míře mohou používat ghí případně kozí mléko, lassí s vhodným kořením. Koření je velmi užitečné kromě soli (výrazně ji zvyšuje). Velmi prospěšný je česnek a zázvor. Ideálně omezit spotřebu masa a když to není možné, jíst spíše drůbež, králičí, zvěřinu, mořské plody upravené pečením, grilováním nebo vysušené. Luštěniny jsou prospěšnější než-li maso, nicméně preference na mungo, červenou čočku případně černé fazole. Výběr obiloviny spíše horké/vysušující – pohanka, proso, ječmen, rýže a kukuřice.
Pokud ovoce, tak samostatně a nejlépe jablka, hrušky, meruňky, brusinky, granátová jablka, případně sušená forma – např. švestky. Ideální potravinou je zelenina s výjimkou brambor, rajčat a lilků. Listová zelenina a zelenina s obsahem semen by měla převažovat nad kořenovou.
Celkově by měl být jídelníček velmi odlehčený s preferencí na zelené potraviny (hlavně zelenina) a monotématický ve smyslu kombinace potravin. Ideálně 1-2 druhy zeleniny v kombinaci s jednou obilovinou formou vaření/blanšírování, jež tolik nezatíží proces trávení. Když už bude venku tepleji, můžeme přidat čerstvou zeleninu v malém množství – ideálně rukolu, ředkvičky, ředkev apod. v době oběda. Ráno a večer doporučuji stále teplou úpravu jídla (snídaně lehké kaše vařené ve vodě nebo rostlinném mléku spíše na slaný způsob, večeře zeleninové/luštěninové polévky v teplých dnech spíše vývary, v chladných husté s opraženými semínky a zeleným posypem – čerstvý koriandr, hladkolistá petržel).
Doporučuji vynechat stimulanty ve formě kávy, zeleného/černého čaje, alkoholu, čokolády.
Zásadní pravidlo zdravé stravování:
!!!VYŽIVUJÍCÍ OBĚD V ČASE OBĚDA!!!
Tip na velmi jemnou avšak účinnou metodu očištění trávicího traktu: Popíjení horké vody během celého dne v ½ – 1 hodinovém intervalu zhruba 2-3 doušky po dobu 7 (ideálně 30-ti) dnů.
Můj tip na ranní rituál, který je TOP 10: Hned po probuzení vypijte teplou vodu s citrónem. Pokud máte alergii na citrón, můžete nahradit limetkou.
Příprava: cca 150 ml převařené teplé vody a do ní vymačkejte pár kapek citrónu. Není potřeba příliš citrónu, aby nedošlo k podráždění zubní skloviny, dásní a stěny žaludku.
Z ájurvédského hlediska se jedná o nejlepší nastartování Vašeho těla na začátku dne. Teplá voda spolu s trochou citrónu úžasně čistí vnitřní stěny zažívacího traktu a pomáhá detoxikovat a odstraňovat případné nestrávené složky z těla během noci včetně toxinů.
Tip: Pokud používáte škrabku na jazyk, nejprve odstraňte z jazyka povlak a až po té vypijte vodu s citronem.
Jarní procitnutí
Téma správné výživy je i jedním z klíčových témat online programu Aleny Miklušové JARNÍ PROCITNUTÍ

Jarní procitnutí
21-denní motivační online program